השותפים להצלחה

השותפים להצלחה

״אני מרגיש פשוט לבד. אין אף אחד שיכול לסייע לי פה, נראה כאילו הכל תקוע… אני אפילו לא רוצה לחלוק את כאב הראש הזה עם אשתי, חבל שהיא תכנס ללחץ הזה״. ומי מסייע לך או סייע לך בעבר? ״אף אחד. כן, יש כל מיני אנשים שאני מכיר שיכולים לעזור לי או עזרו לי בעבר, אבל כבר לא. הצוות שאיתי לא מבין מה רוצים ממנו והכל בסוף חוזר אליי. מרגיש שהמוסד לא זז.״

מצב מעין זה מובא לפניי לפחות פעם בשבוע במהלך עבודתי עם מוסדות חב״ד בארץ ובחו״ל. תחושה שמוסד השליחות תקוע; אם זה גן שהגננות בו עושות כטוב בעיניהן, בית ספר שהמורים בו נתפשים כחסרי מוטיבציה, ישיבה שמנהלה והצוות שלה מתחלפים בתדירות גבוהה, בית חב״ד שמנהלו מרגיש שהכל קורס והוא כבר לא יכול לעמוד בלחץ ועוד. תחילה אני בעיקר מקשיב, שואל מעט שאלות מכווינות, ומקשיב עוד. בדרך כלל מתקבלת תמונה של ״אין דבר אבוד״, אבל איך אפשר לתקן?

בשבוע שעבר התחלנו ללמוד על הצורך בכתיבת דו״ח פעילות. עיקר הדגש היה על כך שסיכום שמתקיים לאחר פעילות מסייע לידי כך שטעויות יתוקנו, עניינים טובים יישמרו, נקבל תמונה ברורה והבנה על גודל הפעילות שקיימנו ומכך כח ומוטיבציה להמשיך בפעילות. היום נלמד על השותפים למוסד השליחות שלנו, אשר ביכולתם לסייע לנו בשליחות, לפעול יחד איתנו, להפחית את כאבי הראש ולפתח ולמנף את מוסד השליחות בו אנו פועלים.

ברצוני לתאר בפניכם כעת מודל פסיכולוגי הנקרא ״מודל התלות ההדדית״ (Meyerson & Kerr 1987). מודל זה עוסק ביכולת האדם להימצא במצבים שונים של: א. עצמאות, ב. מהימנות, ג. תלות ו-ד. תלות הדדית.

עצמאות – יכולתו של האדם לקיים את עצמו ללא צורך בסיוע מבחוץ. מהימנות – יכולתו של האדם לסייע לאחרים ללא ציפייה לתמורה. תלות – הבנתו של אדם כי לשם קיומו הוא זקוק לסביבתו, ותלות הדדית- אדם המשתף ונותן לאחרים מקום להשתתף, מעריך את הסביבה וחולק אחריות באופן הדדי.

ד״ר סטיבן קובי, מומחה ומפתח בתחום המנהיגות האישית והניהולית, משתמש במודל זה בספרו ׳שבעת ההרגלים׳ (1996), בו הוא מציג איך בשימוש נכון בתלות ההדדית יכול האדם להצליח יותר בחייו. מכיוון שבמאמר זה ברצוני להעניק לכם כלים מעשיים, אתמקד במושג ׳תלות הדדית׳ ואפתח אותו, כך שבסיומו יובהר מהי התלות הדדית ואיך היא מתקשרת לשותפים למוסד השליחות שלנו. כמובן שהנכם מוזמנים לקרוא את הספר ולהרחיב בנושא, דבר שיסייע לכם בעבודתכם בשליחות.

כאשר אנו נוהגים באופן של תלות הדדית, אנו בוחרים לפתח יחסי גומלין משמעותיים עם הסביבה שלנו, כאשר אנו תורמים לה והיא תורמת לנו. אם כך, עם מי יכולים להתפתח לנו יחסי גומלין משמעותיים אלו?

נתחיל בעצמנו. על מנת להגיע לתלות הדדית, עלינו לבחור ׳לשחרר׳, לשתף אחרים ולתת לאחרים ביטוי ומקום בחזון ובמטרות שלנו. מנהלים רבים חשים כי אם הם לא יעשו את העבודה בעצמם, אז היא לא תעשה כמו שהם מצפים, ואז הם קורסים והפעילות מגמגמת.במקום זאת המנהלים יכולים ׳לשחרר׳, להאציל סמכויות ולחלק תפקידים; כלומר – לנהוג בתלות הדדית עם הסביבה. כתוצאה מכך יכולות להתקבל שתי אפשרויות, או שהמשימות יתבצעו טוב או פחות טוב ממה שציפו, או שהן יתבצעו טוב יותר ממה שחשבו.

במידה והמשימה תתבצע פחות טוב ממה שציפה המנהל, ישנם תהליכים שיכולים לפתח את איש הצוות ולהקנות לו יכולות, כך שבפעם הבאה המשימה תתבצע בצורה טובה יותר. ועל כך בפעם אחרת.

נעבור לסביבה. בסביבה שלנו כמוסד שליחות, ובכלל, קיימים מספר אנשים אשר אנו מקיימים אתם יחסי גומלין. אציג ארבעה מהם. הראשונה, השותפה בשליחות – הרבנית. השניים, צוותי העובדים או המתנדבים שלנו. השלישיים, באי המוסד – תלמידים, מבקרים או מקורבים והרביעים, התורמים שלנו.

עם כל אחד מהאנשים המוזכר לעיל, ביכולתנו לפעול באופן של תלות, מהימנות, עצמאות או תלות הדדית. על מנת שמערכת היחסים תהיה מפרה והדדית, נכון יהיה לנהוג באופן של תלות הדדית, ולהבין כי לשם ההצלחה של מוסד השליחות שלנו, עלינו לפעול לשיתופם של ארבעת האנשים המוזכרים לעיל, באופן שבו ביחד כולנו נביא להצלחת השליחות.

אחד מהכלים ליצירת שיתוף ותלות הדדית, רכשנו כבר בשבוע שעבר, והוא: סיכום הפעילות. כאשר נשתף בכתיבת הסיכום לתקופה או לפעילות שקיימנו את הרבנית וצוות העובדים שלנו, הרי שנשיג בכך את השותפות שלהם. הם יבינו שהם חלק מתמונה גדולה יותר, שותפים בעשייה ובהשפעה על העתיד.

כאשר נשתף את התורמים שלנו בסיכום הפעילות, באופן קצר ותמציתי, יחד עם סרטון או תמונה יפה, הרי שהם יקבלו תמורה והבנה שהם שותפים, כמו בתרומה כך גם בתמורה.

שיתוף הוא מרכיב חזק מאד ביכולתם של מוסד שליחות ומנהל מוסד שליחות להגיע להצלחה יתרה. כאשר ינהגו בשיתוף, הם יפסיקו להרגיש לבד, כאב הראש יתחיל להיעלם והלחץ הנפשי ירד. בנוסף לכך הצוות יפעל טוב יותר והתורמים ימשיכו לתרום ואף יתרמו יותר. בעזרת השם בהמשך המאמרים אסקור את הדרכים הנוספות לקיים שיתוף של האנשים הבסיסיים והחשובים אלה במערכת עבודת השליחות.

בהצלחה!
שמואל הראל
עבודה מתוכננת מצליחה – יותר.

Kerr N. & Meyerson L. 1987. Independence as a Goal and a Value of People with Physical Disabilities. Rehabilitation psychology 32(3): 173-180.

קובי ס׳ 1996. שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד. הוצאת ״אור-עם״.

לחצו כאן לתצוגת תמונה ולהורדה

להרשמה לניוזלטר שלנו, השאירו מייל כאן

תודה על הרשמתך

שתפו כל אדם שכלים אלו יכולים לסייע לו להצלחה!

עגלת משא ללא אוויר בגלגל

ממַשָּׂא למַסַּע החיים

במאות האחרונות התקדמנו במהירות אדירה. הזמן חולף במהירות ואנחנו נהנים מהתפתחות מואצת בכל רבדי החיים. לצערנו, העולם לא עומד בקצב ונוצר זיהום אוויר, קרקע וים,

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
שלחו לנו הודעה
1
כאן יוצרים קשר ומתקדמים
רוצים להצליח יותר?
לחצו ונתקדם